Møde med delfiner i Australien

I Australien findes der masser af steder at se delfiner, både i fangenskab og i den frie natur. Jeg har besøgt tre steder i Australien, alle steder på østkysten. Port Stephen, ca. 2 timers kørsel nord for Sydney. Tangalooma på Moreton Island, som ligger lige udenfor Brisbane, og Tin Can Bay, ca. tre timers kørsel nord for Brisbane. Jeg har kun besøgt frie vilde delfiner. Mit besøg lå i november 2000, som er starten på den Australske sommer, men med en del regn, og havet ret uklart. Skal jeg rejse til Australien igen vil jeg vælge juli eller august, med tørt vejr og bedre sigtbarhed i havet.

"Imagine", båden som vi sejlede med.


PORT STEPHEN.

Fra Port Stephen sejler Olivia De Bergerac ud med en båd, som hedder "Imagine", det er en stor katamaran, med plads til ca. 20 mennesker. Der tilbringes 24 timer om bord på båden. Hele forløbet starter med at mødes på et hotel, hvor Olivia byder velkommen. Derefter får du 4 trykte A4 sider udleveret, hvorpå du skal indtegne dit humør før og efter delfinturen. Derefter alle personlige oplysninger. Ligeledes skriver du under på at du deltager af egen fri vilje, og at ansvaret er dit. Du giver lov til at alle data må bruges til "forsking", samt må bruges til offentliggørelse. At du skriver under på at du deltager frivilligt, og at ansvaret er dit er helt i orden, men derud over syntes jeg, at resten af spørgsmålene må være op til den enkelte at besvare.


Derefter får du målt dine hjernebølger, et computer program, som viser hjernebølgerne på skærmen, men ingen printer, som kan trykke kurverne ud, d.v.s. som deltager fik jeg ikke meget ud af målingerne. Olivia gør måske, da hun har set mange kurver. I sin bog skriver hun at målingen varer 4 minutter med åbne øjne og 4 minutter med lukkede øjne. Dette har jeg ikke oplevet i praksis. Målingerne gik så hurtigt, at jeg knapt nok nåede at se kurverne
Olivia har ikke personlig kontakt med en gruppe delfiner, så det at komme til at svømme med delfiner på Olivias ture oplever jeg mere som en "skrivemåde" end en praktisk realitet. Du vil næsten altid se delfiner fra båden, men det at se nogle rygfinner stikke op af vandet kan slet ikke måle sig med den oplevelse det er at møde delfiner i vandet.
Maden om bord var af god kvalitet, og smagte herligt.
Om natten finder vi et roligt sted at ligge for anker. Vi sover som "sild i en tønde" under dæk. Eller nyder stjernerne, kulden, mørket og den friske luft på dækket.
Har du nok af både tid og penge syntes jeg sådan en tur er fin.
Der holdes "delfin-udkik" fra "Imagine".

Tangalooma

Stranden, hvorfra delfin-fodringen foregår.

Delfinerne kommer ind om aftenen, indenfor de røde bøjer, som ses ude i vandet.

 


TANGALOOMA
Moreton Island
WILD DOLPHIN RESORT
Moreton Island ligger lige udenfor Brisbane, og du kommer derud ved at tage flyvebåden "Tangalooma Flyer", som afgår fra Brisbane, og bringer dig til øen på ca. 70 minutter. Der skal bestille plads til båden for at komme til øen. Det populære "Delfinfodringsprogram" forgår kun om aftenen, og der skal også bestilles tid. Se alt om Tangalooma på websiden
www.tangalooma.com
Turisterne, som har billet til at fodre delfinerne, bliver stillet op på 4 lange rækker, og går så to og to ud i vandet sammen med en Tangalooma medarbejder, og får ca. tre fisk at fodre delfinerne med, en ad gangen. Der er meget strikse regler for fodringen:
Ingen skarpe hånd smykker.
Ingen solcreme eller spray på.
Ingen blitzfotos
Ingen sår, forkølelse el.lign.
Ingen berøring.
Hænderne bliver desinficeret lige før fodringen.


Ca. 100 turister kan fodre delfinerne hver aften, hvis alle delfinerne kommer, det er 7 til 10 stk. Delfinerne får kun 10% af deres daglige spise, da de ellers ville blive dovne og ikke selv gide fange føde.
Delfin fodringprogrammet. som det fungerer i dag, blev startet i 1992 i samarbejde med Queenslands Universitet.
Det var en fantastisk oplevelse at stå og vente på delfinerne om aftenen, og da de begyndte at komme, ja, tro det eller ej, men der skete et energiskift på stedet. Det er en fin oplevelse at se delfinerne blive fodret om aftenen, og at stå og se på at de leger. De bliver på stedet ca. en time efter at de er fodret.
Den bedste måde at opleve Tangalooma på syntes jeg er at tage båden derover om morgenen og tage tilbage til Brisbane med aften båden, som sejler når delfinerne forlader stedet.
En medarbejder, og to turister, som fodre delfinerne.
Delfinerne bliver fodret ved Tin Can Bay.

 


TIN CAN BAY.
Tin Can Bay ligger ca. 3 timers kørsel nord for Brisbane, og der findes en meget sjælden delfinart. Navnet er Indopacific humpbacked dolphin-Sousa chinensis. Farven på disse delfiner variere individerne imellem, fra grå til hvid over rosa. Der findes kun ca. 20 af disse sjældne delfiner i Tin Can Bay området. Da de er sky ved man ikke ret meget om dem.
For flere år siden blev en af disse sjældne delfiner hårdt såret af hajbid, og fulgte derfor med fiskernes både ind i havnen, for at spise hvad fiskerne kastede overbord. Denne delfin kom til at hedde Scarry, og det er en hun. Scarry er rosa på næb og bug. Ca. april 1992 fødte Scarry en søn, som fik navnet Mystique. Scarry begyndte straks at tage sin kalv med ind i havnen for at få mad. Det rygtes hurtigt vidt omkring at to delfiner næsten daglig kom ind på lavt vand, og i hundredvis af mennesker strømmede til. På en helligdag kunne der være op til 400 voksne samt børn og hunde på meget lidt plads. Folk svømmede i flodudløbet med delfinerne, berørte dem og gav dem mad. Der var slet ingen kontrol.

I maj 1998 kom Pauline Norris til Tin Can By med det ene formål at beskytte delfinerne. Dette medførte "alverdens ulykke". Dermed mener jeg slåskamp om hvor delfinerne skulle være, hvem der måtte hvad med dem, hvem der skulle tjene penge på dem o.s.v. Det er stadigvæk i skrivende stund (januar 2001) et varmt politisk spørgsmål, som ingen vil bruge penge på, men gerne tjene penge på.
Igennem de sidste to år er følgende regler indført:
Badeforbud
Ingen berøring
Ingen skarpe håndsmykker.
Kun gå ud i vandet til knæene
Scarry og Mystique må fodres mellem kl 8 og 11
Delfinerne får hver 3 kg fisk om dagen, hvilke er ca. 10% af deres daglige fødemængde.
Jeg selv havde et fint møde med både Scarry og Mystique, så hvis man er i nærheden, er stedet absolut et besøg værd. Vær sikker på at Scarry og Mystique stadig er der ved at telefoner til Turist Oplysningen (07) 5486 4855.
Scarry får fisk.
Mystique
Scarry

At rejse ud for at svømme med delfiner er krævende, men meget givende. Delfinerne lærer mig først og fremmest
ACCEPT, GLÆDE og NÆRVÆR.
Mit ønske er, at endnu flere mennesker kommer til at elske delfiner og leve på "delfinmåden", som for mig er "at leve fra hjertet", og dermed behandle både dyr, mennesker og natur med
hæderlighed, ansvarlighed, ærbødighed, accept og kærlighed.
Tilbage til side 1