DELFIN MØDER

Mange mennesker har i dag lyst til enten at møde delfiner eller at svømme med delfiner. Hvad jeg ønsker, er bl.a. at give gode råd til dem, som måtte have sådanne lyster.

Allerførst er det vigtigt at gøre sig klart, om ens ønske er at møde frie vilde delfiner eller delfiner i fangenskab. Mit forslag er: køb: aldrig en billet til en delfinforestilling. Lad os støtte hinanden ved at handle med et ønske om frihed for alle delfiner. Naturligvis er valget dit. Mit eget valg og ønske er helt klart at møde frie delfiner.
Det næste er at finde ud af om ens lyst går til at møde flokke af delfiner, eller en af de ca. 7 enlige "ambassadør" delfiner, som findes i verden, og som specielt søger venskab med mennesker. Ingen ved hvorfor de søger venskab med mennesker. At møde en af de enlige delfiner giver ofte mulighed for at opnå en tættere kontakt med delfinen. Med en flok kan man høre delfinerne "tale" sammen, som er en stor oplevelse, og man kan opleve at se delfinerne lege, fange føde eller hvad de nu foretager sig. Begge oplevelser er fantastiske men vidt forskellige.

Ligegyldigt hvad man har lyst til, så er der meget udstyr at tænke på, snorkel, god maske, svømmefødder måske våddragt alt efter om det er koldt eller varmt vand o.s.v.

Jeg har mødt delfiner i NORGE, SINAI, EILAT, IRLAND, SKOTLAND, AZORERNE, AUSTRALIEN, FLORIDA, BAHAMA og HAWAII
I det følgende giver jeg en kort introduktion til de steder, hvor jeg har mødt frie delfiner.

NORGE sidste besøg juli 2000

Flipper i Norge. En meget venlig ældre handelfin, som du får lov til at komme helt tæt på. Han holder mest til i Skudeneshavn, (foto til venstre, Flippers rygfinne ses til højre mellem de to huse. Båden længst tilbage er en af Flippers "sovebåde"), Syre og Sandve, tre små havne med ca. 5 km mellem hver, hvilket igen vil sige, at det er svært at få udbytte af opholdet uden en bil. Flipper kan dog også tage på "ferie". Jeg har selv været i Norge to gange uden at se Flipper. Vandet er som regel koldt, og våddragt er nødvendig.
Flipper er ikke set siden april 2001.

SINAI sidste besøg april 2004.

Oline i Nuweiba, Sinai. En moden hundelfin, som har tæt venskab med flere beduiner, og som du kan få lov at komme tæt på, når du har opbygget et venskab med hende. Man kan bo i små hytter (fotoet til højre) lige ud til vandet, hvor Oline ofte svømmer. Vandet er varmt hele året, og en våddragt er ikke nødvendig. Oline fødte en hun kalv 1 oktober 2000. Siden november 2000 har Oline og kalven Farshallah ikke haft fast "ophold" ved Nuweiba, men forskellige steder langs kysten nord og syd for Nuweiba.

Oline er død 9 december 2004. Farshallah har det ok.

Flipper til venstre. Oline lige over.
IRLAND juli 1999

Fungie (foto til venstre) i Dingle, Irland. En ældre handelfin, som har holdt til i Dingle siden 1983. Fungie gider ikke længere have tæt kontakt med de mennesker, som svømmer, men interessere sig mest for de både, som dagligt sejler ud. Fungie springer meget og er fuld af vitalitet, men tæt kontakt er der ingen af.

SKOTLAND april 1999

Ved Moray Firth nær Inverness i Skotland kan man sejle ud og se på delfinflokke, men man må ikke svømme med dem. En dansker ved navn Karl Nielsen sejler ud med båden "Benbola". Telf/Fax: 0044 (0)1542 832289.

AZORERNE november 1999

På Azorerne kan man sejle ud og se på hvaler, mest kaskelot og grindehvaler. Sæson ca. maj til oktober. Man kan sejle ud og se på delfiner, og dem må man svømme med. Der findes bl.a. almindelig delfin, øresvin og rissosdelfin. En tur ud i båd på ca. 3 timer koster ca. 350 kr. Atlanterhavet er køligt og meget dybt. Tynd våddragt anbefales.


SPÆKHUGGERE, NORDNORGE, NOVEMBER 2000.

I Nordnorge, omkring Narvik, i Vestfjorden og helt ind i Tysfjorden findes fra oktober til januar ca. 500 til 600 spækhuggere. Sildene kommer til Nordnorge omkring august, og i oktober går de ind i Vestfjorden, derfor følger spækhuggerne med, da de spiser sild.
Jeg boede tre dage i Storfjord, lige ud til Tysfjord, og sejlede to dage ud for at møde spækhuggere. Turene varede ca. 5 timer hver gang. Vi så spækhuggere begge gange vi var ude med båden, men var kun i vandet den ene dag. Vandet er koldt ca. 4 grader, og mindst 7 mm våddragt er påkrævet. Det er en ubeskrivelig oplevelse at se en spækhugger i vandet lige under mig.
Jeg kan anbefale at have mere end tre dage. Dels er dagene korte, kun lyst fra ca. kl 9 til 14, og dels er landskabet fantastisk smukt, så det skal der også være tid til at se på.

Den lige rygfinne bagerst er en HAN, den mindre og mere kurvede rygfinne forest er en HUN.
  På følgende sider kan du læse om delfiner, som jeg mødte i Australien, Florida, Bahama og Hawaii.At rejse ud for at svømme med delfiner er krævende, men meget givende. Delfinerne lærer mig først og fremmest ACCEPT, RESPEKT, GLÆDE og NÆRVÆR.
En anden ting er, at hvad enten man tror på det eller ej, så er der effekt af at svømme med delfiner. Både erfaring og videnskabelige undersøgelser viser dette. Hvad mange beretter er en følelse af total accept ved delfin møde, hvilke kan gå ind og vende en depression. Fysiske smerter kan forsvinde i op til flere døgn efter delfinmøde. Delfinen er i stand til at bruge sit sonarsystem på en meget avanceret måde, og dette kan formentlig fremkalde fysiske forandringer i den menneskelig krop.

Mit ønske er, at endnu flere mennesker kommer til at elske delfiner og leve på "delfinmåden", som for mig er "at leve fra hjertet", og dermed behandle både dyr, mennesker og natur med hæderlighed, ansvarlighed, ærbødighed, accept og kærlighed.

Tilbage til side 1